Met de giga snelle opkomst van kunstmatige intelligentie oftewel artificiële intelligentie (AI) samen met de tot nu alle bekende voordelen zal het voor de bouwwereld interessant worden om een graantje of twee mee te pikken in deze stijgende trend. In een industrie die van origine wat langzaam is in het adopteren van nieuwe technologieën hebben de koplopers van de bouwsector al de eerste stappen gezet. Kunstmatige intelligentie zal in de toekomst een belangrijke ondersteuning worden in het bouwproces.
Wat is AI eigenlijk? AI is een verzamelnaam voor algoritmes en methoden die taken uitvoeren waarvan werd gedacht dat daar menselijke intelligentie voor nodig is. Dus kortweg het imiteren van menselijk gedrag. Het is een snel zelflerend vermogen welke zich alsmaar blijft ontwikkelen met als doel het ondersteunen en optimaliseren van processen in de breedste zin.
Een aantal pijlers in de bouw waar AI een mooie ondersteuning in kan geven zijn bijvoorbeeld risicobeheersing, efficiëntieverbeteringen, onderhoud en data-analyse. In alle fases van het bouwproces kan AI helpen om projecten veiliger en duurzamer te maken, de efficiëntie te verhogen en kosten te verlagen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van drones op de bouwplaats om veiligheidsrisico’s of eventuele menselijke fouten op te sporen. Of middels beeldherkenning het opsporen van ondergrondse lekken. In de ontwerpfase van een project leent AI zich voor het analyseren van verschillende varianten van een model om zo de beste optie te kiezen. Zo kan AI in slechts een paar uur tijd het beste ontwerp aanbieden rekening houdend met optimale veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en betaalbaarheid. Een proces indien dit door mensen wordt gedaan veel tijdrovender is.
Ondanks het potentieel van AI en een grote verscheidenheid in opties zal het nog even duren voordat de bouwsector AI gaat implementeren. AI-toepassingen hebben grote hoeveelheden data nodig om algoritmen te ‘trainen’ om patronen te herkennen. Deze hoeveelheden zijn zo gigantisch en de meeste bouwbedrijven zijn te klein om voldoende data aan te kunnen leveren. Daarnaast zijn data scientist schaars en erg prijzig. Voor nu kunnen alleen de grote bedrijven in de bouw met AI aan de slag. Maar in de toekomst, als AI verder is ontwikkeld en de kleinere bedrijven hun data structureel en op een consistente manier hebben opgeslagen, dan zouden kleinere bouwbedrijven gemakkelijker AI kunnen implementeren.
Auteur: Nadine Steenbergh